İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

1982 yılında kurulan ve günümüzde bünyesinde barındırdığı 8 bölüm; çok sayıda program ve anabilim dalı; Türkçe veya İngilizce olarak yürütülen lisans, yüksek lisans ve doktora programlarıyla İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, vizyonu, güçlü ve dinamik eğitim ve araştırmacı kadrosu, teknik donanımı ile ulusal ve uluslararası işbirlikleriyle tanınan ve tercih edilen bir eğitim kurumu olarak, Hacettepe Üniversitesi’nin “Daha İleriye En İyiye” sloganını ilke edinerek çalışmalarına devam etmektedir.

Bölümlerimiz

Temelleri 1968 yılında atılan Aile ve Tüketici Bilimleri bölümü, 7 Profesör, 1 Doçent, 3 Doktor Öğretim Üyesi ve 3 Araştırma Görevlisinden oluşan akademik kadrosuyla eğitim ve öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir. Aile ve Tüketici Bilimleri Bölümü öğrencilerine Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora dereceleri veren programlar sunmaktadır.

Bölümde, İktisat Politikası, İktisat Tarihi, İktisat Teorisi ile İktisadi Gelişme ve Uluslararası İktisat anabilim dalları bulunmaktadır. Bölümün öğretim elemanları yurtiçi ve uluslararası dergilerde makaleler yayınlamakta ve ulusal ve uluslararası konferans ve kongrelere katılmaktadır. Öğretim elemanlarının, en saygın atıf endeksi olarak kabul edilen SSCI kapsamındaki dergilerde yayınladıkları makalelerin payı, son 10 yılda kayda değer ölçüde artmıştır. Bazı bölüm elemanları, TÜBİTAK tarafından desteklenen araştırma projeleri yürütmektedir.

Hacettepe Üniversitesi İşletme Bölümü öğrencilerine, İşletme alanında Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora dereceleri veren programlar sunmaktadır. İşletme Bölümümüzün amacı kamu ve özel sektörde yönetici konumunda çalışabilecek donanıma sahip bireyler yetiştirmektir. Bu doğrultuda İşletme bölümü yüksek kalite ve standartlarda eğitim ve öğretim programları sunmakta, aynı zamanda yayınlarla bilimsel çalışmalara da katkı sağlamaktadır.

Gerek özel sektörün, gerekse kamu sektörünün mali konularda yetişmiş insan gücü ihtiyacını karşılamak amacıyla 1983 yılında kurulmuştur. Maliye bölümünde; Maliye Teorisi, Mali İktisat, Mali Hukuk ve Bütçe ve Mali Planlama olmak üzere 4 anabilim dalı bulunmaktadır.

Lisans ve lisansüstü düzeyde eğitim, öğretim ve araştırma yaparak, sağlık hizmetlerinin ve kuruluşlarının yönetimine ilişkin bilgi birikimini geliştirmekte, bu alanda Türkiye’de ilk ve öncü olma özelliğini korumaktadır. Gerek lisans gerekse lisansüstü eğitim programı ile sağlık sektörüne her düzeyde kimlik ve kişiliği gelişmiş, kendine güvenen, ülkesini ve dünyayı iyi tanıyan, çağdaş ve evrensel değerleri benimsemiş, araştıran ve sorgulayan, sağlık kuruluşlarını yönetecek bilgisi, becerisi ve ideali olan, yabancı dili iyi derecede kullanan, üretime dönük girişimcilik ruhuna sahip, iletişim ve liderlik becerileri gelişmiş, mesleği için gerekli ilke, kavram bilgi ve becerilerle donanmış üstün nitelikli profesyonel sağlık yöneticileri yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Temelleri 1982 yılında atılan Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü (SBKY), yenilikçi programı ve 9 Profesör, 5 Doçent, 6 Yardımcı Doçent, 1 Öğretim Görevlisi ve 19 Araştırma Görevlisinden oluşan akademik kadrosuyla eğitim ve öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir. Bölümde, Lisans Programının yanı sıra; ikisi tezsiz, toplam dört Yüksek Lisans ve iki Doktora Programı yürütülmektedir. Bölümümüzde toplam beş anabilim dalı (Siyaset ve Sosyal Bilimler, Yönetim Bilimleri, Yerel Yönetimler ve Siyaset, Kamu Politikaları, Hukuk Bilimleri) bulunmaktadır.

Sosyal hizmet; sosyal değişimi ve gelişimi, sosyal bütünleşmeyi, insanların güçlendirilmesini ve özgürleşmelerini destekleyen uygulama temelli bir meslek ve akademik disiplindir. Sosyal hizmet, sosyal adalet, insan hakları, ortak sorumluluk ve farklılıklara saygı ilkelerini merkeze alır. Sosyal hizmet teorileri, beşeri bilimler, sosyal bilimler ve yerel bilgi ile desteklenen sosyal hizmet, yaşam zorluklarıyla mücadele etmek ve iyilik halini geliştirmek için insanlarla ve yapılarla çalışır. Sosyal hizmetin bu tanımı ulusal ve/veya bölgesel düzeylerde geliştirilebilir.

1992 yılında YÖK Başkanlığınca açılması uygun görülen Bölümümüz 1994 yılında Üniversitemiz Senatosu kararıyla kurulmuştur. 1997-1998 öğretim yılında Yüksek Lisans eğitimiyle faaliyete geçen Bölümümüzde Lisans eğitimine 1999-2000 öğretim yılında başlanmıştır. Misyonumuz, ulusal ve uluslararası alanda faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlarda görev almak üzere, mevcut uluslararası politik ve ekonomik gelişmelerin doğru analizini ülkemiz çıkarlarını ön planda tutarak yapabilecek bireyler yetiştirmek; stratejik araştırmalar ve yayınlar yapmak ve danışmanlık hizmeti sunmaktır.

Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcımız Doç. Dr. Ayşen Sivrikaya, canlı yayında fakültemizi tanıttı.

Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcımız Doç. Dr. Ayşen Sivrikaya ve fakültemiz öğretim üyeleri canlı yayında sorularınızı yanıtladı.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Resmi Sayfalarında daha ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz. Lütfen tıklayın.