Kendi ifadesiyle: Doğma büyüme Ankaralı ve doğma büyüme Hacettepeli bir bilim kadını… 1976 yılında Ankara Kolejini ikincilikle, 1982’de Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesini yine ikincilikle bitirdi.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanlık eğitiminin yanı sıra yüksek lisansını ve doktorasını da Hacettepe’de yaptı. Doktora sonrası uzmanlık eğitimi için gittiği Kaliforniya Stanford Üniversitesinde araştırmacı (post-doctoral fellow) olarak çalıştı. Sadece tıbbi bilgisine değil akademik kişiliğine de çok önemli katkıları olduğunu söylediği beş buçuk yıllık bu çalışmanın ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalına öğretim görevlisi olarak döndü. Burada yardımcı doçent, doçent ve 2000 yılında profesör oldu. Sonra da Pediatrik Romatoloji uzmanlığını aldı.
ÖDÜLLERİ
1998 TÜBİTAK Ailevi Akdeniz Ateşi Ödülü, 1998 TÜBİTAK Teşvik Ödülü, 1996 Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü, 1993 Eczacıbaşı Tıp Teşvik Ödülü, 2010 TÜBITAK Bilim Ödülü, 2018 TWAS (The World Academy of Sciences) Ödülü, 2019 TÜSEB Bilim Ödülüne layık görüldü. Türk tıp bilimcilerinin h-endeksi ölçütüne göre sıralandığı 2018 Tıp Bilimine Yön Veren 100 Türk listesinde ilk 10 içinde yer alan tek kadın oldu.
Halen Pediatrik Romatoloji Bilim dalı başkanı olarak görevini sürdüren Prof. Dr. Seza Özen pediatri, bilimsel çalışmaları, uluslararası tanınırlığı, üyelikleriyle ilgili şunları anlattı:
EN ÖĞÜNDÜKLERİM
Pediatriye girmek istediğimden hep emindim. Yan dal olarak o zamanlar nefroloji ve romatoloji birleşik olduğundan nefroloji ile başladım. Daha sonra romatoloji yan dal uzmanlığına hak kazandıktan sonra ikisi de çok zenginleşen bu iki disiplini ayırmaya karar verdik. Klinik ve temel bilimleri birleştiren çalışmalarım ve multidisipliner çalışmalarım hep en öğündüklerim oldu.
TIP BİLİMİNE ANKARA DAMGASI
Ancak sanırım uluslararası arenada tanınırlığım Ailevi Akdeniz Ateşi konusundaki çok sayıda yayınım ve “Ankara Kriterleri” ile oldu. Ankara Kriterleri, tıpta şehrimizin ismiyle anılan tek kriter seti ve bu hastalıklarla ilgili yayın yapılacağı zaman bu kriterler kullanılıyor. Açıkçası bu kriterleri oluştururken Avrupa Derneğinden aldığım para, daha veri tabanı aşamasında bitmişti. Üniversitemizin kurucusu Prof. Dr. İhsan Doğramacı’ya giderek “Para bulamazsam bu kriterlerin ismi Avrupa’da bir şehir ismi olacak” dediğimde bana her türlü desteği sağlayarak çalışmayı bitirmemi yardımcı oldu. Diğer ana çalışma konularım otoinflamatuar hastalıklar, lupus ve Behçet hastalığıdır.
KARAR VERİCİ KURULLAR- Bilim Akademisi Derneğinin, Avrupa Bilim ve Sanat Akademisinin ( European Academy of Sciences and Arts) ve konumla ilgili ulusal ve uluslararası derneklerin üyesiyim ve çalışmalarla ilgili karar verici kurullarda yer alıyorum. Uluslararası Otoinflamatuar Hastalıklar (International Society for Autoinflammatory Syndromes) Derneğinin önceki başkanıyım. Çeşitli ulusal ve uluslararası projelerde yönetici ve araştırmacı olarak yer aldım. Harvard Üniversitesi dâhil dünyanın seçkin üniversitelerinde ve her sene çeşitli uluslararası kongrelerde konferanslar verdim.
BİLİMSEL ÇALIŞMALAR
Çeşitli referans kitaplarında 17 bölüm (Nelson Textbook of Pediatrics dâhil olmak üzere) yazdım. Temmuz 2020 itibarıyla 492 SCI ve SCIE makalem, 18 bin 760 üzeri atıfım var ve scopus h-faktörüm 67’dir.
DAHA ÖNEMLİSİ GENÇLER
Bundan daha önemlisi, mesleğimde gençlerin yetişmesine önemli katkılarım olduğunu düşünüyorum. Onlara iyi bir mentor olmaya çalıştım. Kadın bilim insanları arasındaki dayanışmayı savundum. Atatürk sayesinde kazandığım olanakları iyi kullanmaya çalıştım. Yaşamda ve akademide değerlerimi paylaştığım eşim ve beni yetiştiren hocalarıma ve Hacettepe’de beni indükleyen gençlere çok şey borçluyum. Akademi dikenli bir gül bahçesi ancak hem çok başarılı bir akademisyen, hem bir aydın hem bir anne olmanız için hiçbir engel yok. Ve yaşamımda yaptığım en iyi şey 2 çocuk sahibi olmam…